>

Twitter Stream

Find us on Facebook

¡

Back to top

Theo Wirth Kitchen

Thrive enjoyed working on this kitchen and dining room remodel in Golden Valley, MN from day one when the client expressed interest in two things: clean lines and sustainability… ah yes, the ethos of Thrive’s design approach!  We came up with a game plan with the client and determined that emphasis would be placed on creating a space that complimented the amazing view of Theo Wirth Park in the backyard of the propert, a gorgeous nature reserve five minutes outside of downtown Minneapolis…

The existing kitchen/dining space needed quite a bit of love… white Corian countertops, dated cabinets, a ceramic tiled island, and an oversized vent hood filled the space with an 80′s vibe.  Appliances and lighting fixtures matched the era of finished materials (a before picture here).  The overall layout was sound however, with a nice open plan designed for entertaining and soaking in views of the backyard…

In addition to updating finished materials and appliances, we wanted to rethink the storage situation in the kitchen.  The countertop along the back wall became the permanent home for the microwave, toaster, coffee maker and various other kitchen necessities… sure, all these elements were accessible, but the visual clutter certainly did not contribute to a piece of mind, and without that, what have ya got?… A walk-in closet next to the fridge was also an opportunity for improving storage.  The thing was nice and big, but the vast majority of its space was gone to waste by a person standing in the middle of it.  We opted for two huge pull-out pantries that held the same amount of goods as the walk-in, while freeing up enough space on the back side to create a full closet off the hall… a nice bonus!

_mg_58841

With this remodel being primarily cosmetic, the selection of finished materials became our primary object.  We spent several weeks going over options, from FSC-Certified woods, 3form eco-resins, metallic paints, to concrete and recycled paper countertops.  The client and I took a field trip over to the NorthStar Surfaces showroom in St. Paul to check out some of their counter and cabinet options.  We instantly fell in love with a vanity on display there that featured a richly textured bamboo material paired with a deep brown counter.  Initially we were visualizing lighter cabs and counters for the kitchen, but once we saw this display, we both felt that our search was over.  And that was a really fantastic moment, having that connection with those materials… we felt that they presented a very elegant, earthy and modern solution, exactly what we were going for!

The cabinet facing turned out to be a gorgeous bamboo product made by Smith & Fong called Plyboo… Plyboo comes as both flooring and as plywood sheets.  It is formaldehyde-free and has several finish options to choose from, but what we saw and were drawn to was the Neopolitan finish, a highly textured mix of light and dark strands of bamboo… very rich and luxurious! The countertop we went with was equally unique as the Plyboo… it was a brand new product called ECO by Cosentino, and to say that we were excited about it would be an understatement.  ECO is an incredibly innovative product that has the perfect characteristics to really bring a bright green countertop to the mainstream… it is comprised of 75% post-consumer recycled materials and is one of a very limited number of ambitious products that has reached Cradle to Cradle Certification (which means that its entire life cycle is sustainable)… It is made from bits of porcelain, glass, crystallized ash and mirror and is bound together by a corn-based resin.  Also, 94% of the water used during the manufacturing process of ECO is recycled…  An absolutely amazing product that looks, performs and costs about the same as stone slabs that we are used to using.. it could really be a game changer!

_mg_5914

Appliances were also important elements of the remodel… basically every existing appliance was at the age of needing to be replaced.  We researched and selected an Energy Star compliant oven, dishwasher, vent hood and microwave.  For the cooktop, we were considering the uber-efficient induction option, but didn’t pull the trigger on that due to the added expense of needing a corresponding set of steel pots.  We instead went with a sleek Siemens electric top, which was quite efficient itself…

And speaking of efficiency, for lighting we selected an LED solution for under the cabinets.  Thrive had worked with Environmental Lights on several other projects before, so we felt comfortable going forward with them again… their undercabinet light bars are extremely efficient (less than 10 watts for a 36″ strip!), are dimmable, and produce a beautiful warm light that is virtually identical to the light quality of a traditional incandescent bulb.  And meandering along the ceiling of the kitchen we placed a new track light that adds a biomorphic element to the room, helping to balance all the hard corners and right angles seen throughout the rest of the space… The plan has been to eventually replace each of these track bulbs with LED MR16s, but we’re waiting for the bulb costs to drop a bit before we do so…

To best highlight the gorgeous plyboo, ECO, and new stainless appliances, we designed several features into the kitchen.  We built a nook into the cabinets to house the microwave, taking it off of the counter.  Below the microwave we added a stainless tambour door, creating a nice storage space and further decluttering the work surface from small appliances and various other gadgets.  Above the fridge, we placed a custom wine rack, because what’s a finished kitchen without a wine rack, eh?

_mg_5934

I’m sure you won’t argue if we were to say that the Plyboo steals the show… it certainly draws a lot of attention!  In our design we wer sensitive to not have the Plyboo be too overwhelming, so we offered a bit of visual relief by having the back wall of upper cabinets be made of a much more neutral material.  Aluminum and frosted glass offered the perfect solution, becoming visually weightless while tying in to the stainless appliances…

_mg_5916

While most of the action took place in the kitchen, the dining room got a nice splash of love as well… by lowering the kitchen island from bar height to counter height and selecting a much smaller vent hood, we successfully opened up the space separating the two rooms.  This helped to synergize the space as a whole, but we had to walk a fine line of how much attention to place in the dining room since the bamboo in the kitchen was so visually dominant.  We spent several weeks scouring the web for the perfect dining table and couldn’t find one, so the client pulled the trigger and hired our cabinet guys (Rust Brothers) to build us a custom table.  The result was absolutely dynamite!  Made from the wood of local ash, the minimal table with matching benches was above and beyond what we saw available on the retail market… its natural wood finish complimented the floors while the benches allow guests to sit either facing the activity of the kitchen or be apart of the table conversation… (for a view of dining are before, click here).

wideangle111

With a gorgeous build out as a base to work from, we needed furniture, art and accessories to act as the icing on the cake.  We went with Minneapolis-based furniture company Blu Dot and selected their Knicker chairs and stools.  Their entire lineup is fantastic, but what drew us to the Knicker was its use of upholstery, which effectively pulled in the grays from the walls and stainless elements in the kitchen.  It also helped to soften the overall feel of the space as there were no other textiles used in the design… Art behind the table was provided by a good friend of Thrive’s, Ray Becoskie… this guy creates amazing art!  Like Blu Dot, his mission is to bring good design to the masses and consciously keeps his work very affordable.  Behind the painting, we used Sherwin Williams Harmony paint, which is one of their low-VOC products, in a soft blue hue…

_mg_5928

So that is an inside scoop to our project in Theo Wirth… it was definitely a successful outcome and many have resonated with the design.  The project has been picked up by several media outlets, including Sherwin Williams’ STIR magazine, Minneapolis Star Tribune, HGTV.com, Plyboo’s website, and Jetson Green, the #1 green building blog.

Photography by Holmberg Studios